Friday, December 30, 2011

ups n down

semalam kan, ramai sangat yang tanya best ke jadi medical student??
HO tnya, patient tanya,
jawab kat mulut,bestttt
jawab kat hati......
mesti lah best kan, lagi sikit lagi, kena kuat, cepat habis study, cepat boleh kerja, boleh kawin.. huahua

ada orang tu kan, pergi honeymoon, hooyehh, i jealous wokeh, nak jugak pergi holiday hujung2 tahun, tapi.. (sabar2)

saya penat, tapi saya happy
fon hilang, tapi saya boleh survive
go girl! be strong!

*baby sangat comel kan, saya suka posting o&G, stress2 p tengok2 baby yang cute
*bersalin sangat sakit rupa nya ya( hahahaha), rupanya push tu sangat susah, cmna ni..(dilema wanita)




Tuesday, December 20, 2011

mari belajar peribahasa

"Buat baik berpada-pada,
Buat jahat jangan sekali"

sejak dua menjak ni kan, rasa macam selalu ja ditindas. boleh tak macam tu?
kita ni rasa macam nak sangat tolong orang, mengalah, x nak orang dalam susah, tapi apa kita dapat? kita ja fikir pasal orang, tapi orang tak pernah fikir pasal kita...
so sad..

betul la macam kat atas, buat baik memang kena berpada2, jangan la sampai tahap kena BULI, TINDAS, TIPU! no no no!!

"Bila diberi meminta-minta"

ni lagi satu, bila kita dah sanggup tolong, jangan datang meminta-minta. hari-hari pulak tu.. ohh, sangat stress.. rasa macam nak cubit2 ja. tak tolong nanti baru tw! hahaha

ps- belajar lah dari pengalaman, kita tolong ja yang terbaik kita boleh buat kan, terpulanglah kat masing-masing2 nak fikir an..




Friday, December 16, 2011

Sweet"Heart"

Assalamualaikum


tengah bertungkus lumus siap kan "things" for my sis wedding
lagi seminggu ja lagi, sempat ke ni..

dengan nak kena prepare untuk O&G, dengan segala program,
dengan nak tidur, makan lagi, hehe
mintak2 okey an,
hari ni angah akad nikah, nervous nya la..
gud luck bro, gomu gomu2!! >.<

ps- kenapa ambik medic eh?
kenduri kat rumah x boleh balik, x boleh concentrate dengan hobby, kena "reject" , hahaha
x apa aishah, "This is ur life, This is who you are"
be strong girl, oooyeehhh

Monday, December 5, 2011

reflection

kadang-kadang kan, rasa lonely sangat,
rasa emo tak tentu fasal

kadang-kadang kan rasa macam best sangat,
kalau ada someone dengan kita

kadang-kadang kan rasa macam nak nangis sangat,
teruk sangat ke kita ni, jahat sangat ke kita ni..

kadang-kadang kan, terfikir sangat,
sampai bila ek kita nak macam ni

pastu baru fikir, exam dah dekat, case write up tak siap lagi, nak quilling lagi, study lagi,
hohohoho, jangan nak emo2 ya, p sambung study

p/s~ bila our closest sis and bro semua dah nak kawin, kawan2 semua dah couple2 = lonely??
tak apa, Allah ada dengan kita.. :)


Friday, November 25, 2011

Paper Box

Assalamualaikum

im very excited and interested in making these, especially these are specially made for a person that i really love and for her big day. but it seems that 24 hours in a day just not enough for me.. please2, give me strength and everything will be sooo much easy for me :)
insyaAllah..

these paper boxes need to be fold, cut, decorated and finished with full of love ^_^

Wednesday, November 23, 2011

My New Project

salam..

i had started with something that really makes my days colourful and "patternful" recently
Quilling is a nice and very tideous in nature. and the result will make you smiles for a day
some how, i have fall in love in this arts :)
everything just started as hobby, then when i was instructed to do something to be sold during a program here in PPUKM, my interest and passion become more until i end up selling bookmarks and clips during the day.
the bookmarks

*I hope that i still have the strength to finish up this project, next project, and next :))
hope can catch up and manage my time and study well. exam is cominggg!!

Sunday, March 6, 2011

please! go away...


dear my beloved tears, please go away
i don't need you here and now
bring all those dark clouds and rains
give me sunshine and rainbows..
i want to laugh, to smiles and live a happy life.. please

from my angah's fb- "jangan bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita"..

Sunday, February 13, 2011

salah ke?

alkisah di satu petang yang damai
mak cik 1 - alhmdullillah, dah selamat satu, tinggal satu lagi

mak cik 2 - iya2, masing2 dah besar ya

mak cik 1- ya la, em kakak bila lg

budak pompuan- bila apa, kak grad 3 tahun lagi

mak cik 2- buat2 tak tahu pulak.. dh ad kawan ke? orang mana...

budak pompuan- eh, ramai kawan.. setiap negeri ada, orang Oversea pun ada

mak cik 1- kakak jangan main2, orang ambik medic ni kena hati2, ramai dah lepas grad kerja ja siang malam, xada life, kena start cari kak... ( terus kan lagi, x ingat.. bla, bla, bla...)

budak pompuan - terus angkat kaki dan buat2 sibuk jaga anak2 buah


muahahaha
bila masuk 20 an ja, kena bebel pasal kahwin, bila kena bebel ja rasa 20, haha
selalu cmni kan
bila sibuk pasal kakak, abang nk kahwin, makcik2 pun mula sibuk nk fikir pasal orang seterusnya dalam list, x leh nk tenang sikit pun, haish..

baru 21, salah ke kalau x ada sapa2 kawan aka bfren aka pakwe aka gewe
bukan ke couple tu haram, kenapa nk b'kawan2, kan best kahwin ja terus..
tapi orang2 tua ni, biasa lah kan.. risau.. mesti nk tengok masa depan kita dah boleh terjamin.. hu2
kalau risau, baik tolong doakan ya, semoga dapat lelaki yang baik n beriman.. amin..
cmna nak kahwin terus, x mau couple eh, cmna nak tahu dia terbaik buat kita eh, kalau ada jual kat kedai kan senang, boleh beli kan.. haha ( mengarut2)

yang terbaik tu datang dari Allah kn, kita kena yakin dan percaya
sama2 kita berdoa n berusaha ke arah yang terbaik.. amin..

ps/- tahniah n selamat bertunang buat my only one big bro - angah n k.fariza-
semoga hepy2 n dimudahkan semua

hasil kerja tangan anak dara puan zaharah

Monday, January 24, 2011

takziah


al fatihah..
buat muhd izwan abd rahim

kawan masa kecik2 n sekolah rendah
kadang2 baik ngn dia, kadang2 gaduh...

semoga rohnya di cucuri rahmat n ditempatkan di kalangan org2 b'iman..
















Thursday, January 20, 2011

atkin diet!

sejarah b'ulang!
tidak2!!!
igt msa dlu2, msa drjh 6, bdn bolat cm bola,
p mna2, smua org tgoq, x ska sgt! cess~~

pstu msuk asrma, kes hmesick pnya psal,
x mkn pun ap yg mc cik Ds msk,
tggu weeknd mk bwk nasi :) hehehe
pstu jd kurus keding cm lidi.. ska2

skrg last timbang dh smpai tkat x leh dtrima akal.. huhuhu
x mw g---k.. tkut2
xkn nk homesick n mw mkn nsi lg, nk hmesick ap nya dh tua2 ni

pstu cari2 cara nk maintain bdn, jmpa sal atkin diet
dh lma dgr psal ni, rupanya2 kt sini pun ad pngamalny
n smua ni myoliza n dzul
bjaya jd slim n mnawan.. syabas2

setelah dikaji2, diet ni kurangkn carb n maintain kn kalori
kita pcah kn lelemak dlm bdn guna ketoacidosis
ketone bodies yg dihasilkn, buat ATP n supply utk body needs..
so, sgla jnis glycolysis n gluconeogenesis kna stop, bru la smpai stage STARVATION
huhuhu.. revise biochem :)

masalahya.. bleh ke nk ikut ni
1st 2 weeks adlah induction
x bleh mkn NASI. ROTI n Sgla bagai!
x bleh mnum MILO, SUSU n sgla air yg ad gula.. huaaa
yg bleh mkn telur, syur, ayam, ikan
yg bleh mnum.. air kosong ja
fuh! mmpu ke ni???

fikir2 kn n selamat b'amal
wish me luck ^ -^


ap ni?

huhuhuhu..
ad org ckp senang ja
ad org ckp susah!
ad yg ckp rezeki..
ad yg ckp nasib..

ad yg sekali ja try, dh dpt
ad yg b'thun2 try ( mcm ank m.cik yg jmpa kt cafe pg smlm)
ad yg 2 kali, 3 kali, 4, kali, 5 kali

ap2 pun, pcya ngn dri sendri
klu org ckp kita bleh, tp kita rsa kita x bleh nk bt cmna..
klu org ckp kita x bleh, tp kita kata KITA BOLEH, msti BOLEH kn!

go go go go Aishah :)
jgn fkir sgt, smile



Saturday, January 15, 2011

diet! hohoho

Diet!
9 tip elak makan berlebihan

1. makan dengan perlahan
makan cepat- bleh cenderung mkn byk

2. ambil nafas
jgn buru2 ambik mknn,
jgn jdikn meja mkn gelanggang p'lmbaan mkn

3. beri perhatian
perhatikan bntuk mknn & komposisi warna hidangan
di smping anda mnikmati rasanya

4. selesaikan setiap kunyahan
jgn potong mknn di dalam pinggan sblum mknn yg tgh d kunyah hbs di telan

5.potongan kecil
potong kecik2, so lmbt la suap mknn kt mulut
ini bleh bg pluang kpd tbuh beri signal yg kta dh kenyang

6. aktiviti
jgn mkn smbil tgk tv, mmbca @ bkerja
mgkin bleh bt rasa x puas n mkn b'lbihan

7. kawal kuantiti
klu nasi berlauk, kurang kn jumlah nasi n lauk yg di ambik

8. gantikan ukuran pinggan
guna pinggan yg kcik, ilusi ni bleh nmpk mcm pinggan dh penuh n byk

9. tunggu waktu
klu nk tmbh nasi, tggu dlu
klu lpr lg bru tmbh

mkn sikit - berat kurang- kurus- cntik n confident :)

source - mingguan wanita

Tuesday, January 11, 2011

show me d way

video

mood : confused + sad + blur + lost...

lead 2 -
cns : thinking bout d future
cvs : tachycardia
respy : sob n chest pain
git : LOA, indigestion
musculo : backache
systemic : insomnia, lethargy, weakness..

action-
pray n tell every single thing to d best lover, Allah
may d best solution comes in d greatest way..

hope-
faith n companion are in His Hand..
everyone have the chances to get hepyness
the ques are who will be d one, when will be occur,
how it occur, n what is the consequences..
juz pray n believe that Allah is with us..
smile n live d life well :)
 

Blog Template by BloggerCandy.com